Доживотен КУПОН - Кои са новите качества, от които се нуждаят лидерите, и как те да бъдат придобити

Да, в тази статия действително ще си говорим за това как де се разгорещи и развие вашият страстен КУПОН, за да постигнете върховни лидерски успехи в днешния шеметен свят.  Няма да е зле за начало да изясним тези понятия.  

Първо, що е то успех?  

Много иронично, често лидерите забравят да се замислят по този първоначален въпрос, увлечени точно в преследване на своя успех.  Може би приличат на куче, което нахъсано си гони опашката в кръг, докато не падне и задъхано не забележи, че в ъгъла на двора го чака сочна пържола.   

В името на купона, аз ще ви поканя да бъдете активни участници в историята, която ще изградим тук.  Така че моля отделете поглед от списанието за момент и си отговорете на въпроса “Какво би било успех за мен?”.   

Колкото и да е учудващо, успехът е нещо уникално индивидуално.  Да, за някои успехът е власт, висока заплата, повишения в службата, вила в Бояна, бронирана кола и златен швейцарски часовник придобит от виден гръцки антиквар. За други, успехът изглежда съвсем различно.  Например като детски ръчички омазани в лепкаво ягодово сладко, които ви “сервират” зaкуска в леглото в пет сутринта. Затова ви предлагам следното определение за успех: способността да си поставяш лични цели и последователно да ги преследваш и постигаш.

Второ, защо лепнахме на света епитета “шеметен”? 

Защото няколко мощни стихии - демографски сили, глобализация, технологични иновации, правителствени интервенции - са се развихлили в световен мащаб и непрекъснато ускоряват темпа на промените. Като лидер сигурно се чувствате като капитан на спортен отбор на важна среща. Мачът става все по-тежък, темпото се ускорява, времето се разваля, някои от ценните ви кадри издъхват, а съдиите непрестанно изменят правилата, които и без това са неясни.  Фактът е, че независимо от това дали този сценарий ви амбицира, или зашеметява до парализа, вие си оставате лидера на отбора и трябва да се справите с положението.   

Знаете ли, че десетте най-търсени професии за 2010 г. не са съществували през 2004 г.? В момента oбyчаваме хора за професии, които още не са възникнали, и им създаваме умения да разрешават проблеми, за които още не сме и чували.  Човек, роден през 18. век, в живота си се е сблъскал с толкова информация, колкото ние днес можем да си набавим за по-малко от седмица от ежедневника “Ню Йорк Таймс”.  Информацията, която ще бъде генерирана тази година надвишава по обем информацията от предходните 5 хил. години.  На радиото са му е трябвали 32 години, за да достигне 50 млн. души.  Fаcebook постига същото за 3 години. 

Така, поемете дъх и се припомнете примери от своя опит и живот. И вие ли имате усещането, че нещата се развиват по-бързо?! 

Трето, какъв е този КУПОН (и то с главни букви)? 

Куп неща - Качества, Умения, Познания, Опит и Начин на мислене. Това са нещата, които определят един лидер.  Извинявам се за потенциално подвеждащото съкращение, но исках да ви ангажирам вниманието. 

Предвид на шеметната дискусия по-горе, не е учудващо, че лидерите се нуждаят от способността да се адаптират към променящата се обстановка, да са уверени в условия на неопределеност и да подхождат към проблемите с изобретателност. Лидерската адаптивност се състои в точната преценка на ситуацията и в избора на правилния подход точно за нея.  С други думи, лидерите трябва да развият диапазон от лидерски стилове и да ги прилагат съзнателно според нуждите. 

Ето ви за развлечние аналогични примери:  За да съблазните една дама, ви трябва купон на четири очи, където да слушате внимателно и да спечелите нейното доверие;  а пък за да убедите съседите да помогнат с ремонта на входа, може да вдигнете голям купон, на който ясно да предложите архитектурните планове.   

Така, съставките на рецептата за успех са универсални, но кои са необходими и в какви количества, зависи от ситуацията.  Очевидно, ако някои лидери не са успели да развият това, което им трябва, успехът може да им се изплъзне.  

Често тези съставки се класифицират като Стратегически, Оперативни и Социални (бих ги нарекла тайния СОС на лидерския успех, но май ще прекаля с лесно запомнящите се съкращения).  Ето някои примери за илюстрация:

  • Стратегически - способността да дестилирате огромно количество информация в добре формулирани критични за бизнеса въпроси, да разработите дългосрочна стратегия и да определяте ефективни цели.

  • Оперативни - способността да постигате зададените цели - да планирате, да премахвате пречки по изпълнението им, да организирате хора и ресурси.

  • Социални - способността да комуникирате, да печелите доверието и да вдъхновявате другите, да оценявате емоциите и мотивировките на тези около вас, да разбирате и контролирате собствените си реакции и поведение.

Време е за участие на будния читател - моля отговорете си: как е вашият лидерски КУПОН? Ако ви се случи да подслушате разговор, в който вашето лидерство е основната тема, какво бихте чули да се казва за вас? Какво ви прави ценни и уважавани, какво ви ограничава възможностите за успех?  

Четвърто, какво общо има “страстта” с цялата история?  

Управлението в ускоряващи се времена изисква доживотното лидерско развитие. Това е доста уморително и означава да имате хъс, вътрешна мотивация за преследване на целите.  Тази мотивация е най-силна, когато бизнес целите на лидера имат личен смисъл и носят лично удоволетворение, т.е. когато те съвпадат с неговата страст. 

Направете си следния експеримент - поговорете си с някого на безлична тема, а след това го поразпитайте за неговото любимо хоби, за някоя негова страст.  Гарантирам, че разговорът ще се оживи, гласът му ще се ускори и ще скочи с една октава, а зениците му ще се разширят.  Предварително си измислете извинение за прекъсване на разговора, защото той най-вероятно ще иска да продължи надълго и нашироко.  По същия начин, когате един лидер преследва целите със страст, той е неустоим. 

При разпределянето на бонуси и повишения американските бизнес лидери са оценявани не само по това какви резултати са постигнали, а и по това какъв потенциал имат за бъдещо развитие.  При тази оценка “страстта” е фактора хикс - или го имаш, или го нямаш - който предупределя успеха.  

Пето и последно, как точно се развиват лидерите?

Всеки лидер си има предпочитан стил на придобиване на знания и умения, но в крайна сметка се използват комбинация от подходи. Най-древният начин е ученето чрез натрупване на опит - моделът за майстора и чирака.  Четенето си остава класически подход. Например само за изминалите 12 месеца в аmazon.com са публикувани над 202 хил. книги на бизнес тематика, над 75 хил. от които са в менюто “лидерски”.  Това число не включва различните списания, блогове, и т.н..  Прибавете към това всевъзможните университетски програми, курсове за следдипломна квалификация, семинари и уебинари, фирмени програми за развитие на висшите кадри, работата с лични коучове, клубове за взаимно подпомагане и професионално развитие.    

При всички случаи типично се използват анкети за оценки на лидерите, упражнения за самооценка и самоопознаване и разработването на личен план за лидерско развитие. 

Формата на обучение е също много разнообразна и може да включва лекции, упражнения, ролеви игри, бизнес игри и симулации.  Сред по-екзотичните примери на възможностите, достъпни за лидерите в Сан Франциско са: експедиция в Аляска, няколко дневна безмълвна медитация, курсове с използване на цирков въздушен трапец и разиграване на цародворна игра с костюми от Ренесанса. 

Най-ефективните форми на лидерско обучение обикновена са изградени на принципите на активно участие, мултидисциплинарност и обмен на личен опит сред лидерите. Активните методи са много популярни, по максимата на Цицерон “чувам и забравям, виждам и запомням, правя и разбирам”.

Ето ви и моите професионални тайни - за да помогнете на лидерите да се развият, трябва да им ангажирате вниманието с информативни и забавни истории, да ги въвлечете в ситуации, в които да се замислят над собствените си цели и страсти, да ги мотивирате да споделят собствен опит и да експериментират с нови идеи, да им предложите лесно запомнящи се прагматични концепции и напътствия.  Много от тези принципи бяха приложени в тази статия. 

За да приключим в същия стил, ви приканвам като за домашно да отделите 20 минути за едно кафе и докато му се наслаждавате, да нахвърляте на хартия най-общо:

  • вашите цели и дефиниция за успех;

  • самооценка на вашия КУПОН;

  • самооценка на това, кое ви кара да преследвате целите си със страст;

  • план за професионално развитие;

  • трите неща, които можете да предприемете незабавно.

20 минути са достъчни да се замислите, а пък после може да отделите колкото време прецените. Докато вие си отбелязвате страницата, аз ви пожелавам успех!


Written by Aneta Key. Originally Published in the October 2009 print edition of Manager (Мениджър) - the premier business publication in Bulgaria.
Last updated October 2018