Tерминатор във фирмата (част 1/2)

Холивудската версия не е съвсем точна

“Всички ще ни уволнят!” - крещи паникьосан служител в една от сцените на комедията “Работно място”. На въпроса на алармирани служители “От къде знаеш?” той отвръща рязко “Наели са консултанти!”. Оказва се, че мениджърите на фирмата, за която се разказва във въпросния филм, наистина са викнали специалисти в областта на съкращенията - двама мазни очилати чичковци, облечени в бели ризки с къс ръкав. Те привикват изнервените служители един по един в неприветлива заседателна зала, преглеждат досиетата им и започват разговора с въпроса “Би ли ни описал как минава работния ти ден?”.

За няколко седмици външните експерти си изграждат представа за операциите на фирмата и разработват препоръки за това как да се намали персонала и да се подобри ефективността.  Например, те откриват проблеми с мотивацията, както и глупави процедури хабящи времето на всички. Предписват да се съкратят некадърниците, да се повишат талантливите и да се заменят по-опитните служители с току-що завършили млади кадри на по-ниска заплата. 

Комедията, естествено, представя процеса по съкращенията от сатирична и не съвсем правдоподобна гледна точка. Холивудският филм се е представил относително слабо на големия екран, но пък е станал култов сред специалистите, чиято дейност осмива.  Въпреки че ги наричат с различни имена, това са консултанти-терминатори (от глагола terminate, прекратяване на работодателските отношения, а не от много по-печелившия филм Терминатор).

Този вид експерти идват на помощ в ситуации на масови съкращения. В реалния живот са ценени и висококвалифицирани специалисти, които в САЩ обикновено струват между хиляда и 5 хил. долара на ден. Завършили са поне висше образование, като много имат МВА или докторска степен по психология или  организационно поведение.  Работят по 60-80 часа на седмица, държат се професионално, говорят спокойно и тактично, обличат се изискано и са доверени съветници на тези, които ги наемат.

Реалността не е комедия, а трилър-драма

За добро или за зло, съкращенията на персонала са факт от живота на мениджърите от цял свят. Очевидна причина е нуждата да се затегнат коланите в името на оцеляването в тежки времена. Например, по време на икономическата криза от края на 2007 г. до средата на 2009 г. броят на безработните в САЩ се увеличи с 7,2 млн души, почти колкото населението на цяла България! Но дори и по време на бърз икономически растеж фирмите реструктурират работната си сила дали заради премахване на излишни позиции при корпоративни сливания, дали заради промени във фирмената стратегия, или пък заради внедряването на нови технологии.  

Понякога, съкращенията са относително безболезнен и скучен административен процес, а друг път са по-драматични от холивудски трилър.  Например, в банковата сфера, където служителите биха могли да злоупотребят със средства, за деня на известяване на уволненията се разработва подробен график разписан до минута:

7:00 - Охраната отнема права на достъп до сградата и до компютърната мрежа.

7:15 - Всички служители получават съобщение в коя зала да се яват.

8:00 - Изпълнителният директор произнася реч пред мениджърите и дава инструкции какво да правят с техните подчинени.

8:15 - Изпълнителният директор се обръща към цялата фирма през видео връзка.

8:30 - Предварително организирана пресконференция с изпълнителния директор.

9:00 - Изпълнителният директор отива на среща с кмета.
Финансовият директор говори с анализатори от борсата. 
Всеки мениджър свиква съответния отдел на събрание.

След това всеки мениджър се среща поотделно с всичките си подчинени, за да им съобщи каква е съдбата им.  На уволнените им благодарят за вярната служба, разясняват им какъв пакет получават. После охрана ги съпровожда до работното им място, за да си съберат личните вещи в стандартен безличен кашон. На излизане, ги посрещат глутници журналисти и телевизионни камери, жадни да уловят непринудени реакции.

Уволнението на служители е сложна и емоционално неприятна задача, с големи рискове нещо да се обърка. Нормативните изисквания обикновено са строги, трудно разбираеми и често ограничават свободата на действие.  Мотивацията на персонала може да падне драстично, ограничавайки производителността, качеството и иновациите. Разгневени уволнени могат да злоупотребят и да ощетят фирмата за лична изгода или за отмъщение. Моралът на “оцелелите” може дългосрочно да спадне, а репутацията на фирмата като работодател, който се отнася добре към хората си да бъде накърнена. Профсъюзите и местните власти, които целят запазването на работни места, могат да създадат допълнителни проблеми. На съвсем личностно ниво мениджърите трябва да вземат много трудни решения кого да освободят, често познавайки семействата на уволнените и избирайки сред хора, с които са изградили лично доверие и приятелство. Всичко това се случва точно когато лидерите трябва да се фокусират върху продажбите и защитата на печалбите. 

Специализирани консултанти предлагат ценна помощ

Заради всички причини, изброени по-горе, при големи съкращения мениджърите прибягват към услугите на специалисти в тази област.  Консултантите терминатори са се сблъсквали многократно с подобни проблеми и могат да помогнат със съвети и ресурси от една експертна и емоционално независима гледна точка. 

Някои подхождат към съкращенията съвсем аналитично, базирайки се на логичната преценка на фактите. За тях служителите са само бройки, които носят приходи и разходи, ползи и рискове. Други подхождат съвсем хуманитарно - за тях уволняваните са съдби, храна на семейната трапеза и накърнена гордост на талантлив човек попаднал в лоши обстоятелства.  Ръководителят на компанията има нужда и от двата типа специалисти. 

Разбира се, мениджърите носят крайната отговорност за съкращенията, лично вземат важните решения и лично комуникират с персонала. Но консултантите са незаменими, когато освобождаването на хора трябва да бъде изпипано професионално.

Втората част на тази статия описва видовете експерти, които могат да помогнат.


Written by Aneta Key. A shorter version of this article series was originally published in the September 2009 print edition of Manager (Мениджър) - the premier business publication in Bulgaria.

Last updated October 2018